Ahol ma tartasz, a tegnapi döntéseid következménye!

Murau története - látványosságai

Murau fontos nyári és téli idegenforgalmi központ Ausztria Stájerország tartományában.
A környezetében találhatóak a Frauenalpe és a Kreischberg híres sípályái, és több síugró sánc is található a város határában. Gazdaságában jelentős szerepet játszik a faipar, a sörgyártás, a vízenergia-termelés és a növénytermesztés. 829 méter magasan fekszik, 10.75km2 -en terül el, lakossága kb 3600fő.
A terület már a bronzkorban és római időkben is lakott volt, először egy 1250-ből származó oklevélben említették. Ekkor építette a Murowe nevű várat a híres lovagköltő, minnesänger, Ulrich von Liechtenstein. A vár körül hamarosan egy kereskedőváros jött létre. Muraut Ulrich fia, II. Ottó emelte városi rangra 1298-ban.
A Habsburgok és a cseh király, Premysl Ottokár közötti háborúban a vár súlyosan

megsérült, Ulrich von Liechtenstein fia, Ottó építette újjá. A kastély sokáig a Liechtenstein

család tulajdonában állt. 
Christoph von Liechtenstein a 16. század közepén feleségül vette  Anna Neumann von Wasserleonburgot. Christoph von Liechtenstein 1580-ban meghalt, így a vár az özvegyre szállt, aki hamarosan  feleségül ment Georg Ludwig zu Schwazenberg grófhoz aki már a 6.férje volt.
Anna Neumann volt Murau úrnője, aki 1535 és 1623 között élt. Korának modern üzletasszonya volt, öt férjet élt túl, és gazdag örökségre tett szert. A kor életformáit megváltoztatta, új irányvonalakat talált ki, amiket ki is vitelezett. Újjáépítette a polgári kórházat, és a plébánia templom pénzügyi helyzetét is egyenesbe hozta. Tevékenysége Murau városának és annak lakóinak egyértelműen a javára vált. A mellette látható macska a vár híres macska témájú festményeire utal, továbbá szimbolizálja azt az erőt és a hét életet, ami Anna Neumann-ra is jellemző volt.
Anna Neumann von Wasserleonburg halála (1623) utána a vár a gróf tulajdona lett, aki a régi várat lebontatta és 1628-1643 között felépítette a ma is álló reneszánsz kastélyt.
A második világháború idején a Wehrmacht Murauban fogolytábort rendezett be, ahol elsősorban brit hadifoglyokat helyeztek el. Amikor 1945 májusában a szovjet csapatok közeledtek a város felé, a kiszabadult brit katonák úgy tájékoztatták őket, hogy Murau már brit kézen van. Ennek révén lehetett a város egészen 1955-ig a brit megszállási övezet része.
A Mur partján épült fel modern stilusban a "BH" a közigazgatási hivatal, bejárata előtt áll Neumann Anna szobra.







A Közigazgatási Hivatallal szemben található a vasútállomás, ahonnan a Murtalbahn, a Mura völgyi keskeny nyomtávú vasút szerelvényei indulnak 1894 óta. A vonatok Unzmarkt és Tamsweg között közlekednek. Mindkét irányban rengeteg látnivaló és csodaszép táj várja a kirándulókat.








A Mura fölött átívelő Steinbrücke kőhíd egyenesen a középkori belvárosba vezet.







A régi városháza épülete a toronnyal a tetején.


















Bal oldalon a torony a régi városháza tetején áll, mely épületben régen fegyverraktár is volt. Egykoron vámháznak épült, majd a polgári kórház is ebben a házban működött.


A Fő téren pestisoszlop áll, az 1715-ös pestisjárvány emlékére állították. Minden pénteken délelőtt pedig termelői piac várja az erre járókat.
A Fő térről kis sikátoros utca vezet fel a városka plébánia templomához. A gótikus templom Szent Mátyásnak, a vámosok védőszentjének nevét viseli.

A templom tornyában 5 harang található, melyek közül a legrégebbi, a Mátyás harang 1649-ből származik. A templom alapítója II. Otto von Lichtenstein volt, 1284 és 1296 között építették. A belső falakat 14. századi freskók és reneszánszkori falfestmények borítják, melyek a Lichtenstein dinasztia családtagjait ábrázolják.


A templom mellől hosszú lépcsősor vezet fel a várhoz. Erre lehet rövidíteni, ha nem szeretnénk a másik irányba egy jó nagyot kerülni. Végülis nem sok lépcső van. Kettőszáznál nem több. :)

A vár vezetéssel látogatható, június végétől szeptember végéig minden szerdán és pénteken 14 órakor indul a vezetett túra. Belépő felnőtteknek 6 Euro, gyerekeknek és diákoknak 3 Euro.A várból szép kilátás nyílik a városra. A Mura fölött átívelő Mursteg hidat 1995-ben, a Holzzeit kiállítás alkalmából készítették. A híd egy nemzetközi verseny eredménye, ahol egy svájci cég nyerte a tervezést és a kivitelezést is, majd 1996-ban építészeti díjat nyertek vele. A híd 46,8 méter hosszú, és szép rálátás tárul elénk róla a történelmi városcentrumra, háttérben a várral.

A másik irányban a városka házaira látunk rá. Ugye Ti is észreveszitek, hogy mennyire a megújuló energiaforrásokra fektetik itt a hangsúlyt. A város gazdaságában fontos szerepet játszik a vizienergia termelés is.
A St. Anna templom már 1404 óta áll Murauban. Körülötte a város temetője.
A St. Anna templom mögött, az egykori zárda épületében a városi múzeum található.
A városi múzeum a város története mellett a kézműipart is bemutatja. Vezetéssel látogatható június végétől szeptember közepéig minden csütörtökön és szombaton 16 órakor.




A Mura partján Promenád, kellemes sétaút vezet, ahol sok helyi is sétál, kocog, élvezi a kellemes környezetet. A sétaút mellett szobrok is vannak. Az egyik a Xenia, a Macskaistennő. Tovább sétálva egy könnyedebb, légiesebb szoborral találkozhatunk. Ő Murna, a fiatal Folyóistennő. A víz erejét és az életet adó folyót szimbolizálja. Egyik kezében villámot, másikban vad komlót tart. Egy "idősebb" Murna szobor Graz-ban található, hisz Graz is a Mura folyó két partján terül el.











A folyó túlpartján álló dombon találhatjuk a Szent Leonhard templomot és Grünfels várát. A templomhoz kálvária úton sétálhatunk fel. A kálvária első 14 állomását még a Schwarzenberg dinasztia készítette. A templomról először 1439-ben tesznek említést, alapítója Niklas von Lichtenstein volt. A Grünfels vár valószínűleg Murau alapításával egyidős. I. Ulrich von Lichtenstein uralkodása alatt épült. És bár a cseh Ottokár 1269-ben lerombolta, II. Otto von Lichtenstein a 14. században újra felépítette.

A vasútállomáson túl található a város sörfőzdéje. A városban sörmúzeum is található, amely 1995-ben nyílt meg a muraui sörfőzés 500. éves jubileuma alkalmából. 2010-ban pedig Murau városát Sörvárossá nyilvánították. A sörfőzde 1910 óta szövetkezeti alapon működő vállalkozás. Ez a minőséggel, a folyamatos fejlesztéssel, valamint a környezettel szemben tanúsított komoly felelősségérzettel összekapcsolódó hagyomány teszi a Muraui sört azzá, ami.
  • Muraui vár: A barokk vár a Schwarzenberg család birtokában van. Kápolna, börtön, korabeli berendezés stb. tekinthető meg, a lovagteremben pedig klasszikus zenei koncerteket tartanak.
  • Szent Máté-plébániatemplom (városi templom): 1284 és 1296 között épült, kora gótikus stílusú, alapítója II. Ottó von Liechtenstein. 14. századi freskómaradványok és reneszánsz falfestmények vannak benne. Tornyában található Murau legnagyobb harangja, a Mottl.
  • Szent Anna-templom: 1400 körül épült, gótikus szárnyasoltára, barokk főoltára, freskók és festett üvegablakai vannak. Mellette helyezkedik el a városi temető.
  • Szent Leonhard-templom: A Mura jobb partján áll a hegyoldalban, 15 stációs kálvária út vezet fel hozzá. Alapítója Niklas von Liechtenstein, először 1439-ben volt említés róla. Nagy csarnokát hálós boltív díszíti. Kora barokk főoltára, kőcsipkés ablakai, gótikus orgonagalériája van.
  • Grünfels vára: A Mura jobb oldalán áll, a Szent Leonhard-templom közelében. Az eredeti építmény valószínűleg I. Ulrich von Liechtenstein idején épült, de 1269-ben II. Ottokár von Böhmen leromboltatta. A 14. században II. Ottó von Liechtenstein építtette újra.
  • Pestisoszlop: A főtéren (Schillerplatz) áll. Az 1715-ös pestisjárvány emlékére állították.
  • Kapucinus templom, kolostor és városi múzeum: A templomot és kolostort 1648-ban alapították. A templomban található Anna Neumann sírja, a kolostorban alakították ki a városi múzeumot.
  • Régi városháza: Az Anna Neumann utcában, a Mura partján áll. Működése idején védőtornyában fegyvereket tároltak.
  • Városháza: A Raffaltplatzon áll. Az épület 1578-ig volt tanácsháza, amikor leégett. 1775-től és 1993-ig pékség működött benne, majd a város átvette és felújíttatta. 2001-ben „Ausztria legszebb városháza”-ként nyitották meg.
  • Sörmúzeum: 1995-ben nyílt meg a muraui sörfőzés 500 éves jubileuma alkalmából.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése