Ahol ma tartasz, a tegnapi döntéseid következménye!

Murau - Sámson napi felvonulás



2016. augusztus 15-én immár 270. alkalommal tartották meg a híres Sámson-felvonulást. A „Sámson-felvonulás” története, amelyet ilyen formában csak Murau körzetében tartanak, egészen az 1746-ig vezethető vissza.A barokk óriás báb 5 méter magas és 85 kg. Sámson úgy néz ki, mint egy katona a napóleoni időkből. A gárdával táncol végig a városon keresztül. A Figura 2010 óta az UNESCO nemzeti kulturális örökségei közé tartozik. 

Számos mítosz, legenda és feltételezés kering mind a mai napig az óriásalak körül. Mára Sámson, az óriás és két nagyfejű törpe kísérője maradt csak meg az egykor Úrnapján rendezett nagyszabású felvonulásokból, melyek számtalan bibliai, mondabeli és hősi figurát vonultattak fel.
A közönség igen kedveli ezeket a felvonulásokat. A figurákat, melyek akár 6 m magasak és 85 kg súlyúak is lehetnek, erős férfiak hordozzák körül a falvakban. Mivel Sámson az Ószövetség szerint ezer filiszteust ütött agyon egy szamárállcsonttal, majdnem minden Sámson szobor tart magánál egy ilyen állkapocscsontot.
Murau városában a Sámson felvonulást minden év augusztus 15-én  a polgárőrség ünnepével együtt tartják. Sámson és a polgárőrség 1718 óta elválaszthatatlanok és ma a régió legjelentősebb élő hagyománya. A polgárőrség hangos lövésekkel üdvözli Sámsont, amint a barokk óriás bábot a városon keresztül hordják.
1968-tól a szokás hivatalosan is Murau kulturális életének minden évben megrendezésre kerülő programjává vált. Azóta évente egy alkalommal zenei kíséret mellett és a muraui polgárőrség díszlövései közepette körbehordozzák az öt méter magas figurát Murau és Krakaudorf utcáin. 






2016. június 11-én és 12-én ünnepelte a muraui polgárőrség 400 éves fennállását, a Sámson-felvonulás augusztus 15-én pedig 270 éves jubileumát. 


Az idei évben az időjárás nem kedvezett a látványosságnak! Délelőtt még nagy eső volt, és a felvonulás idejére bár kisütött egy kicsit a nap, de a levonulás már "Sámson nélkül" esernyővel történt!

A muraui Sámson napi felvonulás képeit és videót lent találod.
































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése